Zámecký letohrádek ve Velkých Losinách je přístupný veřejnosti

Zámecký letohrádek se po rozsáhlé rekonstrukci otevřel veřejnosti. Letohrádek představuje nedílnou součást areálu zámku Velké Losiny. Původní letohrádek z poloviny 17. století byl na počátku 18. století přestavěn na obytné místnosti. Po roce 1945 sloužil letohrádek především jako mateřská školka. V polovině 80. let byla budova uzavřena a její stav se rapidně zhoršoval.

V roce 2005 zahájila firma Archatt generální rekonstrukci celého objektu. Po mnoha peripetiích se podařilo rekonstrukci ukončit na podzim roku 2016. Došlo k obnově veškerých omítek, stavebních prvků (především dveří a oken), zřízení nových inženýrských sítí a výstavbě kotelny na dřevní pelety.

Dne 3. prosince 2016 se poprvé otevřely dveře zrekonstruovaného letohrádku pro návštěvníky. Ti mohli obdivovat nejen opravené prostory, ale též výstavu betlémů, která zaujímá celé horní patro letohrádku. V přízemí byly připraveny místnosti s dětskými dílničkami, které budou nadále sloužit k pořádání workshopů a tvoření. Ve vstupní hale čekalo na zmrzlé návštěvníky hřejivé občerstvení a příjemné posezení u stromečku. Celý objekt je navíc vyzdoben vánočními dekoracemi. Návštěvníci tak mohli plně nasát svařák i vánoční atmosféru.